"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hava fritözü (Airfryer) nedir; sağlıklı mı? Ne kadar enerji tüketiyor?

Hava fritözleriHava fritözü veya yağsız fritöz olarak da bilinir – 2020’de hızla popüler hale geliyorlar ve şeflere yemeklerini derin kızartma tehlikesi olmadan pişirmenin hızlı, kolay, lezzetli ve sağlıklı bir yolunu sunuyorlar. Bu kış dünyanın birçok yerinde artan enerji faturaları ile birlikte, faturalarını düşük tutmak isteyen tüketicilerin fritöz satışlarını artırıyor.

Bu mekanizmaların gerçekten vaat ettiklerini yapıp yapmadığı açık bir sorudur. Bir dizi farklı çalışma, hava fritözlerinin diğer bazı pişirme yöntemlerinden daha sağlıklı olduğunu ve ayrıca enerji açısından daha verimli olabileceğini göstermektedir.

Airfryer nedir?

Bir hava fritözü, tezgahınıza oturacak kadar küçük, süper güçlü bir konveksiyonlu fırın olarak tanımlanabilir. Ama ismine rağmen, aslında kızarmaz. Bir konveksiyon mekanizması kullanarak çalışır ve sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırır. Çok az yağa ihtiyaç duyar, ancak Maillard reaksiyonu adı verilen bir yöntemle yiyeceklerin üzerinde güzel bir kahverengi gevrek oluşturarak kızarmış yiyeceklerin bazı lezzetli özelliklerini taklit eder.

Maillard’ın tepkisiAmino asitler ve indirgeyici şekerler arasındaki bir dizi kimyasal reaksiyon, aynı anda lezzet ve lezzet bileşikleri oluşturmak üzere gıdaları kahverengileştirir. Kömürde ızgarada pişirilmiş hamburgerlerin, kızarmış soğanların ve çıtır çıtır patateslerin lezzetli olmasının ana nedeni bu reaksiyondur.

Havalı fritözler, Maillard reaksiyonunu çok fazla yağ kullanmadan gerçekleştirdikleri için genellikle sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir.

Airfryer sağlıklı mı?

derin yağda kızartılmış yemek, Hidrojenasyon adı verilen bir süreçten geçer. Sağlığınız için iyi değildir çünkü doymamış yağlar olan yüksek düzeyde trans yağ içerir. Çeşitli araştırmalar, trans yağların kalp krizi ve felçten obezite ve diyabete kadar birçok hastalık riskinin artmasıyla yakından ilişkili olduğunu göstermiştir.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, derin kızartma, havada kızartma ve patates kızartması pişirme arasındaki farklar incelendi. Çok daha az yağ içerirancak benzer nem içeriğini ve rengi korudukları sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, “havada kızartılmış” ürün daha az nişasta jelatinizasyonuna sahipti, bu da aromayı etkileyebilir ve ayrıca kızartılmış üründen daha sıkı, daha kuru bir dokuya sahip olmasına neden olabilir.

Araştırma, “Genel olarak, havayla kızartma işlemi, bu ürünler farklı organoleptik özelliklere sahip olsa da, daha düşük yağ içeriğine sahip ürünlerin üretilmesine izin verir.‘ O bitti.

Hava fritözlerinin zararlı bileşiklerin oluşumunu azaltabileceğine dair bazı kanıtlar da vardır. Belirtildiği gibi, yiyeceklerin kahverengi rengi Maillard reaksiyonundan kaynaklanmaktadır. Nişastalı yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirmek akrilamid oluşumuna neden olabilir. Bu kimyasal, yiyeceklere kendine özgü kahverengi rengini ve lezzetli lezzetini verir. Ancak bazı araştırmalar kansere katkıda bulunabileceğini iddia ediyor..

Bir başka 2015 araştırması, havayla kızartmanın, patates kızartmasında akrilamid oluşumunu nasıl etkilediğine baktı. Havada kızartmanın, geleneksel derin kızartmaya kıyasla akrilamid içeriğini yaklaşık %90 oranında azalttığının keşfedildiğini umuyoruz..

Ancak havayla kızartma, akrilamid ve diğer potansiyel olarak tehlikeli bileşikler üretmeye devam ederken, kaynatma ve buharda pişirme gibi diğer yöntemler olmayacaktır.

Kanıtlar, genel olarak hava fritözlerinin derin kızartmadan daha sağlıklı yiyecekler üretebileceğini göstermektedir. Ancak şu anda, özellikle ızgara veya fırınlama gibi diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, hava fritözlerinin nasıl çalıştığına dair çok az araştırma var.

Airfryer daha az güç tüketiyor mu?

İnsanların bu tür fritözlere yönelmelerinin bir başka nedeni de, enerji faturalarını azaltmaya yardımcı olduğu söylenen enerji verimliliğidir. Pişirme odaları geleneksel bir fırına göre daha küçük olduğu için ısınmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu söylenir.

Bu konuda çok fazla resmi bilimsel araştırma yok, ancak insanların bu konuda yaptığı çeşitli testlere göz atabilirsiniz. Örneğin BBC, bir fırın ve fritözün aynı büyüklükteki tavuk budu pişirme kabiliyetini karşılaştırarak bu soruyu test etti. Bu test sırasında, fırında tavuğun pişirilmesinin yaklaşık 35 dakika sürdüğünü ve yaklaşık 1,05 kWh elektrik gerektirdiğini buldular. Fritözün tavuğu pişirmesi 20 dakika sürdü ve 0,43 kWh elektrik kullandı.

Bu nedenle, en azından bu küçük ve tartışmalı deneye göre, hava fritözleri daha enerji verimli görünüyor.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                                                                                                                                                                                                                                   .
istanbul escort deneme bonusu veren siteleruetds masal oku
panel çit instagram takipçi alma Mobil Sohbet Sohbet siteleri İstanbul Alarm Sistemleri Kredi Çıkmayana Kredi İstanbul gazaltı kaynak makinesi tenis kursu